Wednesday, October 14, 2009

Jom ke dapur..


kek lapis helton
Sarawak memang popular dengan kek lapisnya. Saya sempat berkunjung kerumah salah seorang daripada staff mirifm. Inilah kek yang dijamunya. Wow memang sodap.. Apalagi saya pun tanyalah resepi dan saya kongsikan bersama. Jom kedapur, kita buat kek yang lapis-lapis tu. saper-saper yang dah buat respon yerk. saya sendiri pun tak cuba lagi. hehehe
Bahan-bahan yang diperlukan:-
12oz mentega
1 gelas gula
1 ¾ setengah gelas tepung gandum
1 tin kaya kecil
1 tin susu pekat manis
5 biji telur ayam
2 sudu vanilla
sedikit nescafe bancuh dengan sedikit air
Pukul mentega dan gula hingga kembang, masuk telur satu persatu. Masuk serikaya dan susu dan kacau.
Masukan tepung gandum, vanilla dan kacau lagi. Bila sebati bahagikan kepada 4 bahagian.
1. warna merah
2. warna kuning
3,merah hijau
4. warna coklat (nescafe)
Kukus warna coklat dahulu hingga masak, masukkan warna hijau kukus hingga masak, selepas tu masukkan warna merah kukus hingga masak dan akhir sekali warna kuning. Buatlah macam tu hingga habis..Jangan lupa tutup dengan kertas foil supaya air kukusan tidak masuk. Kalau tengok bahan2 yang digunakan memang manis bangat. Kalau tak suka manis boleh kurangkan gula dan susu pekat tu. Sebaik-baiknya adunan hendaklah dibahagikan sama sukatan supaya lapisan nanti nampak rata dan sama tingginya macam dalam gambar tu.


buah dabai

Buah ni Dabai namanya. Tak pernah saya jumpa kat Semenanjung. Tampoknya seakan langsat tapi bila masak berwarna hitam. Bila nak makan rendam saja dalam air yang sederhana panas, biarkan selama 3 minit. Bila lembut bolehlah dibuka dan makan. Isinya kekuningan dan lemak rasanya. Ia boleh dimakan dengan garam, kicap, gula atau begitu saja. Makan sebagai ulam dengan nasi pun boleh. Kat sini ada Nasi Goreng Dabai lagi.. boleh tahan gak sedapnya...

No comments: